Projekt Alle Weißenborns en Wittenborns
Auf Deutsch In English

Welkom aan degene die geinteresseerd is in dit projekt.

Op deze pagina vind je de huidige status van mijn projekt. Op mijn 11e vroeg ik mijn opa waar de Weisenborns vandaan gekomen waren. "Vanzelfsprekend uit Duitsland", antwoordde hij, " want het is een Duitse naam". Hij wist niet waar en wanneer de naam uit Duitsland gekomen was. Het duurde een paar jaar voordat ik wist dat mijn voorvader Johannes in 1805 vanuit Kassel in Hessen naar Alkmaar was gekomen, nog een paar jaar en een bezoek aan Marburg om erachter te komen dat zijn vader Johann Martin Weisenborn alias Johann (of Hans) Martin Wittenborn geboren was in Veckerhagen een dorpje een paar kilometer ten noorden van Kassel, en nog eens een paar jaar om aanwijzingen te vinden dat zijn vader Zacharias Wittenborn geboren is in 1667 in een nog onbekend plaats ten zuiden van Veckerhagen, maar wel op een bereisbare afstand.

Op 16-jarige leeftijd heb ik geprobeerd om alle informatie te verzamelen over alle Weißenborns in Duitsland. Ik hoopte dat de lijnen terug in de tijd zouden samenkomen in het gebied waar ook mijn voorvader Zacharias vandaan was gekomen. De hoeveelheid informatie was echter zo groot dat ik er geen raad mee wist. Ik gooide uiteindelijk alles weg en liet deze vruchteloze poging achter me.

Anderhalf jaar geleden, op mijn 53e, voelde ik de aandrang om toch nog eens te proberen om alle informatie bij elkaar te brengen over de Weißenborns, en nu ook de Wittenborns. Ik combineerde gebruik van het internet met de ideeen die ik ontwikkeld had over het opslaan en toegankelijk maken van de gevonden informatie. Deze webpagina is het resultaat van anderhalf jaar inspanning.

De reden om de Wittenborns en de Weißenborns te onderzoeken is niet alleen dat mijn eigen voorouders hun familienaam hebben veranderd - of moeten veranderen - toen ze de grens van de "Lautverschiebung" of klankverandering passeerden. In het boek "Alte Kerstlingerödische Denkwürdigkeiten", uit 1724, wordt genoemd dat het dorp Weissenborn bij de bron van het riviertje de Garte ook Witteborn wordt genoemd in de stukken die toendertijd in het archief van Rittmarshausen waren.

Ik heb met veel plezier de informatie verzameld en gecombineerd tot de stambomen die je op deze pagina aantreft. Ik heb alle informatie gevonden op het internet, gekregen of zelf uit de archieven gehaald, in alle gevallen gratis. Ik vraag niets in ruil voor de toegang tot de informatie die ik via deze webpagina aan iedereen geef die erin geinteresseerd is.

Ik verbied iedereen om uit deze data munt te slaan. De software om de data toegankelijk te maken heb ik ontwikkeld samen met mijn zwager Wouter Boer en mijn zoon Hildebrand. Deze software en de ideeen erin mag iedereen vrijelijk kopieren en gebruiken, maar er mag geen geld voor gevraagd worden. Als data of software commercieel gebruikt worden, en ik kom daar achter, dan zal ik pogen om het onrechtmatig verkregen geld te laten teruggeven en zelf compensatie te krijgen voor de kosten die ik daarvoor heb moeten maken.

Ik wens je plezier bij het bladeren door de beschikbare stambomen. Als je een naamgenoot van mij bent, dan hoop ik dat je jezelf tegenkomt. Als je aanvullende informatie hebt en beschikbaar wilt maken, dan voeg ik die toe.

Toon Weisenborn

(verder bladeren)

Het zal waarschijnlijk zonder uitleg wel duidelijk zijn hoe het systeem werkt dat ik gekozen heb. De betekenis van de symbolen en de afkortingen vind je boven in de databases. De Duitse en Engelse woorden die je tegenkomt kun je met een "online" woordenboek wel vertalen.

  1. Zoek de persoon waarin je geinteresseerd bent op in de volgende database: Zoeken kun je doen met Ctrl-F: druk de toets "Crtl" in, houd die vast en druk dan de toets "F" in. Rechts boven in het scherm verschijnt een vakje waarin je de naam in kunt typen. Met "Enter" kun je de keren aflopen dat de naam voorkomt.
  2. Als de voornaam van de persoon onderstreept is, dan kom je door klikken op die naam in de stamboom waarin deze persoon voorkomt. Je ziet op het scherm de lijn waarlangs deze persoon afstamt van de stamvader.
  3. Door klikken op de onderstreepte personen in de stamboom wordt het gezin van deze - vrijwel uitsluitende mannelijke - personen zichtbaar als het gesloten is, en gesloten als het zichtbaar was.
  4. Klikken op de jaartallen achter de naam van de persoon brengt je naar de plaats in de database waar je alle gegevens vindt die ik gevonden heb. Deze gegevens staan op de eerste regel(s) op je scherm.


Om mij een email te sturen (spaties weglaten): toon @ weisenborn-boer.nl


De facebook pagina Toon Weisenborn Weissenborn (Weißenborn) is exclusief aan de Weis(s)enborns en Wittenborns gewijd.

Interessante webpagina's

  1. Over immigratie van Duitsers naar de Verenigde Staten.
  2. Het Hessische Mannschafts Register van 1639.
  3. Kroniek van de the familie Weißenborn uit Kelbra, een dorp op de grens van Thüringen en Saksen-Anhalt, door Dr. Hermann Schaper.
  4. John Theibault's proefschrift, een diepgaande studie naar de periode voorgaande, tijdens en na de Dertigjarige Oorlog (1618-1648), in het bijzonder in het gebied waar een aantal families Weißenborns hun oorsprong hebben.